Beekbergen

Overzichtskaart Beekbergen
[map lat=52.1583 lon=5.96500 z=14 maptype=satellit]

Beekbergen en Lieren zijn ontstaan aan de Oude Beek, dankzij het feit, dat de bodem ijzer bevatte. Het winnen van ijzer en bewerken tot gereedschappen en gebruiksvoorwerpen was de oorspronkelijke economische activiteit. Het zuivere water van de beek voorzag in een onmisbare levensbehoefte. Zich ontwikkelende landbouw zorgde voor de voedselvoorziening en het ontstaan van de enken,die kenmerkend zijn rond beide dorpen.

Beide dorpen zijn gelegen, daar waar het Veluwemassief aansluit op de IJsseldelta en zijn omringd door bosgebied, afgewisseld met agrarisch gebied, ontstaan uit de ontginning van heide- en zandgronden, de enken.

Vanwege de zuivere boslucht zijn in begin vorige eeuw meerdere inrichtingen op het gebied van gezondheidszorg in de bossen gesticht, waaronder een sanatorium. Tegelijkertijd is het gebied tot bloei gekomen als vakantiestreek. Aanvankelijk kleinschalig, waarbij dorpsbewoners ‘s zomers pensiongasten in huis namen. Met de toenemende welvaart werden campings gesticht en kwam de verhuur van zomerhuisjes in zwang. Ook de accommodatie op het gebied van hotels en restaurants paste zich aan de wensen van toerisme en recreatie aan.

Inmiddels zijn veel campings omgevormd tot bungalowparken met uitgebreide recreatiemogelijkheden, maar daarnaast lenen de dorpen zich bij uitstek voor dagrecreatie. Het gebied is doorsneden met goed aangegeven fiets- wandel- en paardrijroutes met verwijzingen naar restaurants en bezienswaardigheden.

Aan de groeiende vraag naar kampeerplaatsen wordt tegemoet gekomen door de uitbreiding van het aantal boerencampings met een maximum aantal plaatsen van 25: knus, overzichtelijk en met een uitstekende accommodatie.

Geef een reactie