Drie keer zoveel zwijnen op Veluwe

Wild zwijn

 

Het aantal wilde zwijnen op de Veluwe zal dit jaar verdrievoudigen. Dat berekent secretaris G.J. Spek van de Vereniging Wildbeheer Veluwe op basis van de beschikbare cijfers.

De doelstand van komend voorjaar, 1200 zwijnen, is bij lange na nog niet bereikt. Op 11 februari waren ‘slechts’ 1254 van de toegewezen 2055 exemplaren geschoten. Dat betekent een ‘overschot’ van achthonderd zwijnen.

De verwachte voorjaarsstand is momenteel dus tweeduizend zwijnen in plaats van 1200. Spek: ,,En doordat de voedselsituatie nu zo goed is, ik hoorde laatst dat er nu nog beukennootjes in het bos liggen, verwachten we een aanwas van vierduizend biggen.”

De provincie Gelderland heeft de afschotperiode voor wilde zwijnen in de omgeving van Epe daarom verlengd tot 15 maart. De verlenging geldt ook voor de omgeving Ermelo, westzijde Noord West Veluwe, Otterlo en landgoed Deelerwoud.

Het aantal wilde zwijnen in het gebied rond Epe is de afgelopen maanden afgenomen door het afschot, maar dat wil volgens G.J. Spek niet zeggen dat de populatie zo klein blijft. ,,Er worden nu al volop biggen geboren’’, zegt de Vaassense secretaris van de Vereniging Wildbeheer Veluwe, die het wildbeheer op de gehele Veluwe coördineert. ,,De jachthouder in de buitenschil rond de gemeente Epe zit momenteel op 75 tot tachtig procent van het toegewezen afschot.’’

Maar de bossen rond Epe liggen al sinds september – en nu nog – vol beukennoten, zegt Spek. Dat is volgens hem ook de reden dat de overlast van wilde zwijnen binnen de bebouwde kom van Epe de laatste maanden aanzienlijk minder is dan tijdens de voorbije zomer. De zwijnen zitten allemaal weer in het bos. ,,Zolang dat voedsel daar ligt, zullen ze daar blijven. Maar zodra het op is, zullen ze de bebouwde kom weer in trekken’’, zegt Spek. ,,En aan de buitenkant kun je niet zien of het bebouwde-komzwijnen zijn.’’ Het kan volgens Spek overigens nog wel een aantal maanden duren voordat het voedsel in het bos opraakt.