Loenense bekenroute (ca. 8 km)

LOENENSE BEKENROUTE (ca. 8 km)


De Veldhuizer spreng, het Apeldoorns Kanaal en de Loenense beek: deze wandeling bruist van
het water. De Veldhuizer spreng is rond 1870 gegraven om het Apeldoorns Kanaal van extra
water te voorzien. De sprengenbeek werd vijf jaar later naar boven toe verlengd met de Vrijen-
berger spreng, omdat het kanaal nog steeds te weinig water kreeg. Beide beken lopen dus in elkaar over. De route gaat langs het Apeldoorns kanaal, ooit een belangrijke aan- en afvoerweg voor de papierindustrie. Bij het kanaal staat de Middelste Molen, waar al sinds 1662 papier wordt geschept. Tegenwoordig is de molen opengesteld voor publiek. Tussen de ratelende en bonkende machines komt u alles te weten over het productieproces van Hollands papier. Deze wandeling is het leukst op een dag dat de molen geopend is, dus van woensdag tot en met zaterdag. Op het laatste deel van de route komt u langs de bronnen en uitlopers van de Loenense Molenbeek – met aan de Molenallee duidelijk herkenbare restanten van de Bovenste Molen.
Startpunt: Loenen, parkeerplaats bij hotel Bosoord, Hoofdweg 9. Lengte van de wandeling: 8 km

1. Vanaf de parkeerplaats volgt u het fietspad langs de Hoofdweg, met de rug naar de spoor-
lijn gekeerd. Hotel Bosoord aan de linkerhand passeren en de eerste weg linksaf, Veldhuizen. De linker weg buigt iets naar rechts en wordt asfalt. Aan uw linkerhand ligt een militair terrein. Aan het eind rechtsaf, nog steeds Veldhuizen. Twee boerderijen passeren, de weg wordt half verhard. Eerste weg linksaf, rinchting nummer 32 en 34. Op een kruising – met aan uw rechterhand een boerderij – volgt u de brede onverharde weg rechtdoor naar de bosrand.
2. In het bos loopt u tegen de Veldhuizer spreng aan. De beek oversteken en meteen rechtsaf.
Steeds rechtdoor, de beek aan uw rechterhand houden. Aan het eind van het pad loopt u langs de slagboom en gaat u bij P-22895 rechtsaf. Hier kunt u goed zien dat de Veldhuizer spreng in een buis onder de weg wordt geleid richting Apeldoorns Kanaal. U volgt een smal onverhard paadje langs de verkeersweg. Bij de stoplichten linksaf, de verkeersweg en het Apeldoorns Kanaal oversteken, Klarenbeekse weg.
3. Direct voorbij de brug rechtsaf, een asfaltfietspad langs het kanaal. Na circa 700 meter kruist
u de Voorsterweg, rechts ligt een ophaal burg over het kanaal. Ga hier rechtdoor richting Mid-
delste Molen met het kanaal aan de rechterhand. Bijna 500 meter verder ziet u, vlak voor de
afrastering van een hertenkamp aan uw linkerhand, de Loenense beek onder de weg doorstromen. Kort daarop bereikt u de Middelste Molen; een bezoek aan deze papierfabriek is absoluut de moeite waard (wo t/m za 10 -16 uur). U vervolgt de wandeling langs het Apeldoorns Kanaal en ziet nog twee keer een uitloper van de Loenense beek aan de linkerkant van de weg stromen. Bij de eerstvolgende brug en P-24035 gaat u rechtsaf.
4. Het kanaal en de voorrangsweg, Kanaal Zuid, oversteken en rechtdoor lopen, Broeksweg.
Deze rustige asfaltweg helemaal rechtdoor volgen en het spoorlijntje kruisen. Aan het eind
rechtsaf, Eerbeekse Dijk. Halverwege wordt de halfverharde weg een asfaltweggetje. Doorlopen tot het eind van de weg.
5. Op de Molenallee gaat u rechtsaf; aan de linkerhand verschijnt de Loenense Molenbeek.
Bij een huis maakt de weg een bocht naar links. Vóór de volgende bocht naar links ligt in een
weiland, voor huisnummer 20, het restant van de Bovenste Molen. Als u goed kijkt, ziet u een deel van een lage muur in het weiland met rechts ervan een watervalletje. De weg buigt naar rechts en kruist de spoorlijn. Meteen voorbij het spoor wordt het een asfaltweg en buigt naar links. De beek stroomt hier rechts het weiland in richting Apeldoorns Kanaal. Aan het eind van de weg steekt u de drukke verkeersweg over en bent u terug bij hotel Bosoord en de parkeerplaats.

Geef een reactie