Themarondleiding Jachthuis Sint Hubertus

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe worden dagelijks themarondleidingen door het Jachthuis Sint Hubertus georganiseerd. In deze rondleidingen staat het belang van het Jachthuis Sint Hubertus voor het echtpaar Kröller-Müller centraal. Vertrekken van het Jachthuis die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek – zoals de zogenaamde professorenkamer, de biljartkamer en de slaapkamers van de dienstmeisjes – worden exclusief opengesteld. Geïnteresseerden kunnen via www.hogeveluwe.nl een plek reserveren voor deze bijzondere rondleidingen.

Jachthuis Sint Hubertus

Jachthuis Sint Hubertus was voor het echtpaar Kröller-Müller een buitenverblijf waar zij familie, vrienden en relaties kon verwelkomen. Maar, het Jachthuis diende ook een zakelijk doel voor de firma Müller & Co. Belangrijke gasten van deze onderneming – waar Anton Kröller directeur van was – konden in Jachthuis Sint Hubertus in stijl en comfort worden ontvangen. De ontwerper van Jachthuis Sint Hubertus – architect Berlage – streefde in zijn ontwerp van het Jachthuis naar duidelijkheid, eenvoud en eerlijkheid. Omdat Berlage vrijwel het gehele interieur ontwierp alsook vele gebruiksvoorwerpen, ontstond een volledig op elkaar afgestemd geheel, een Gesamtkunstwerk genoemd. Berlage heeft niet alleen het Jachthuis ontworpen, maar ook het park en de oude toegangswegen rondom het Jachthuis. Dit is bijzonder: van Berlage zijn verder geen ontwerpen van landhuis inclusief tuin- en parkaanleg bekend.

De themarondleiding

De themarondleiding vindt plaats van 1 november 2011 tot 1 april 2012 en gaat door delen van het Jachthuis Sint Hubertus die normaal niet geopend zijn voor het publiek. Tijdens de rondleiding worden naast de reguliere vertrekken ook de privévertrekken van Helene Kröller-Müller, de zogenaamde professorenkamer, de biljartkamer en de slaapkamers van de dienstmeisjes bezocht. De rondleiding wordt afgesloten met een kopje koffie of thee in de Theekoepel. De kosten om deel te nemen aan een rondleiding bedragen € 8 per persoon, exclusief entree Park. Per rondleiding kunnen er maximaal 8 deelnemers mee. Reserveren voor deelname is noodzakelijk en kan online via www.hogeveluwe.nl. Op maandagen is het Jachthuis gesloten.

Genieten in de wintermaanden

Naast de themarondleidingen is er de mogelijkheid om aan diverse andere activiteiten deel te nemen gedurende de wintermaanden. In het Jachthuis worden ook dagelijks reguliere rondleidingen georganiseerd. Maar bezoekers kunnen het Park ook met een GPS-tocht of een beschreven fiets- of wandelroute ontdekken. Met ruim 40 kilometer fietspad en de 1700 unieke, gratis Witte Fietsen komt elke fietsliefhebber in het Park aan zijn trekken. Tevens vindt iedere zondag – onder leiding van een natuurgids – de wandeling ‘Zwerven door het bos en over de vlakte’ plaats.

Kijk voor meer informatie over de verschillende activiteiten in het Park op www.hogeveluwe.nl.