Vaassense beken route (11 km)

Vaassense beken route
Deze wandeling is een absolute topper onder de sprengen- en beken routes op de Veluwe. Maar ook de bosrijke omgeving is een waar lustoord voor de rust zoekende wandelaar. Kasteel Cannenburch  heeft in de loop van de geschiedenis een grote stempel gedrukt op de omgeving van Vaassen, ook op het gebruik van het beekwater. De molens die hier vroeger aan de beken stonden, waren vrijwel allemaal eigendom van de Cannenburch. U wandelt door het fraaie parkbos van het kasteel. U maakt kennis met een slim systeem van meerdere beken die naast elkaar stromen maar toch ook weer gescheiden worden. De beken buitelen hier letterlijk over elkaar heen: Molenbeek, Dorpsche Beek, Nieuwe Beek, Rode Beek en Geelmolense Beek. De industriële bedrijvigheid is dan wel veel minder geworden, maar ook nu maken een wasserij en forellenkwekerij nog steeds gebruik van het helder schone beekwater. Niersen ligt als een agrarische enclave midden in de bossen van het Kroondomein.

Startpunt: In Vaassen parkeerplaats Julianalaan, tegenover kasteel Cannenburch. Lengte van de wandeling: 11 km.

Routebeschrijving
1. Vanaf de parkeerplaats voor de Cannenburch aan de Julianastraat gaat u rechtsaf richting
centrum Vaassen en neemt u het eerste pad linksaf, Kersendijkje.
2. Houten bruggetje over, een schelpenpaadje omzoomd door lindebomen vlak voor de oude watermolen (nog steeds maalderij) en het houten bruggetje over de Molenbeek gaat u linksaf langs een metalen voetgangerspassage het Parkbos Cannenburch in. U blijft steeds zoveel mogelijk rechts aanhouden, parallel aan het water aan de rechterhand. U passeert opnieuw
een houten bruggetje en gaat nog steeds rechtdoor. In het zicht van een paardensportcentrum buigt het pad af naar links. U loopt over een aarden dam tussen de beek en gaat rechtdoor tot een brede zandweg, hier rechtsaf naar het hek toe.
3. U verlaat het parkbos door het smalle linkerhek en steekt bij P-21088/001 (ANWB-paddenstoel) de asfaltweg over. Rechtdoor Emmalaan, een brede zandweg met fietspad. Na ca. 1 km. op een kruising met een asfaltweg bij P-20173 rechtdoor, Hattemseweg. (U kunt hier rechtsaf voor een kijkje bij de wasserij, voormalige watermolen.) De zandweg rechtdoor blijven volgen. U passeert na 750 meter aan uw rechterhand ‘Huis Hattem’. Bij woonboerderij nummer 13 buigt u met het pad, nu omzoomd door eiken, mee naar rechts. Na een houten vlonder over de beek komt u op een brede zandweg met fietspad, hier linksaf.
4. Na krap 500 meter neemt u het eerste pad linksaf. Via een dam de Molenbeek over en langs een bordje ‘Opengesteld’, een grindpad. Op een viersprong met het grindpad mee naar rechts buigen. Daarna op een T-splitsing rechts, nog steeds een grindpad. U passeert via een brug van houten balken opnieuw de Molenbeek. Na een slagboom komt u tegenover huisnummer 32 uit op een brede zandweg met fietspad; hier linksaf. Doorlopen tot de asfaltweg en P-20175.
5. Rechtdoor Niersenseweg, een breed half verhard pad. Na nummer 38 buigt de weg naar links. Aan het eind linksaf. Bij de asfaltweg oversteken en rechtdoor langs een slagboom en een bordje ‘Opengesteld’. U komt uit in de bocht van een asfaltweg en gaat hier rechtsaf. Na ca. 200 meter passeert u een sprengenbeek aan uw linkerhand en u gaat direct daarna linksaf langs een bordje ‘Opengesteld’, een smal grindpad in. Een bruggetje van houten balken over. Grindpad steeds blijven volgen. Bij een weiland met de bocht mee naar rechts volgen. Op een driesprong rechtsaf, opnieuw een grindpad. Het pad buigt naar links en rechts en komt via een houten bruggetje over de beek uit op een asfaltweg (hiertegenover is een kleine parkeerplaats in het bos).

6. U gaat op de asfaltweg linksaf. Deze weg buigt naar rechts, maar in de bocht gaat u linksaf, een brede gras weg tussen de akkers in de richting van een witte boerderij. U passeert forellenkwekerij ‘t Hol, het graspad buigt naar rechts en komt uit op een halfverharde weg; hier naar rechts langs de houten schuren. De asfaltweg oversteken en op de Y splitsing links aanhouden langs een bordje ‘Opengesteld’. Het eerste pad naar links negeren. Daarna, vlak voor de bosrand, links een breed bospad in. U komt uit bij twee stenen gebouwen (nummer 59).
7. Om een kijkje te nemen bij de Nieuwe beek rechtsaf en links meebuigen, langs de
kampvuurplaats naar de beek. Voor het vervolg van de route gaat u voor de stenen gebouwen
linksaf. Aan het eind tegenover ‘Nieuw Niersen’ rechtsaf, een asfaltweg. Na ruim 1 km. bij P-22808 linksaf richting Gortel, Gortelseweg. U kruist de Geelmolense beek en aquaduct links passeert aan uw linkerhand boerderij de Geelmolen.
8. Bij P-20173 rechtsaf richting Cannenburch, Emmalaan. Na een kilometer kruist u een asfaltweg en bij P-21008/001 gaat u rechtdoor het hek door “Parkbos Cannenburch’ in. Deze onverharde bosweg blijft u steeds volgen. Het pad komt uit op de binnenplaats voor het kasteel. Hier rechtsaf over het grindpad voor het koetshuis langs. Met een bochtje rechtdoor over de oprijlaan in de richting van de parkeerplaats tegenover de ingang naar het kasteel.

Geef een reactie